Utöver Kronofogden som ändå är den organisation som oftast kallas in när någon skuld behöver utredas så finns det också andra typer av organisationer som arbetar på ett liknande sett. Dessa kallas generellt för inkassobolag och fungerar i princip på samma sätt som den statliga Kronofogden. Den största och mest relevanta skillnaden här är att de så kallade inkassobolagen istället är privat ägda. Dessa privata inkassobolag har växt fram mer och mer framförallt på senare tid. Detta beror på att många företag idag tycker att det är jobbigt och lite skrämmande att lämna över en skuld till just Kronofogden. De företag som då tycker det lämnar du över skulden till ett inkassobolag istället.
Även om dessa inkassobolag är privata finns det självklart fortarande lagar och riktlinjer för att kunna reglera att all indrivning och liknande sker på rätt sätt. Ett exempel på en sådan lag är den så kallade inkasslogan. I den är det specificerat att om ett ärende har gått till inkasso ska den skuldsatte debiteras en inkassoavgift som i dagsläget ligger på ungefär 180kr. Den som då äger skulder har också enligt lagen rätt att ta ut en dröjmålsränta just för att betalningen blivit försenad. Inkassoföretagen är också hårt granskade och kontrollerade av både finans- och datainspektionen. Anledningen till detta är att det tidigre funnits en del inkassobolag som har använt tveksamma metoder mot den skuldsatte.
Men vad gäller dessa inkassobolag så är det faktiskt så att de inte har fulla rättigheter till alla de metoder som finns för att driva in skulden. Deras huvuduppgift är att försöka lösa situationen utan att någon obehaglig situation uppstår. Är det så att den skuldsatte endast väljer att ignorera inkassobolagens försök till att lösa situationen så skickar de oftast vidare ärendet till Kronofogden. Om de inblandade parterna inte är överens om storleken på skulden går ärendet istället vidare direkt till Tingsrätten där fallet kommer att prövas.